Hvorfor er te så sundt?

Oprettet d.

Hvorfor er te så sundt?

Få masser af smag, aroma og stort set ingen kalorier, når du nyder en kop te. Men er te egentligt så sundt, som mange påstår?

I en tid, hvor sundhed for mange er blevet det ultimative mål, og sundhed ofte sidestilles med sveddryppende og udmattende anstrengelser i fitnesscenteret, kan det at koble af og tage det med ro med en varm og nærende kop te måske være den ultimative selvomsorg man kan give sig i kast med.

 

Læs med her og bliv klogere på, hvorfor det at nyde en velsmagende kop te af god kvalitet, nogle gange kan være det allerbedste valg i vores evige jagt på sundhed.

 

Spækket med mineraler og antioxidanter


Ud over at smage og dufte godt indeholder te et højt indhold af mineraler og antioxidanter, og er altså derfor godt for vores krop. Et højere indtag af antioxidanter fremmer vores sundhed, fordi de menes at have en beskyttende effekt over for frie radikaler i kroppen, som er stoffer, der risikerer at skabe uhensigtsmæssige celleforandringer i kroppen.

Udover at have en potentiel beskyttende effekt over for frie radikaler vil antioxidanterne fra teen også være med til at holde dine tarme sunde. Mikro-floraen i dine tarme skal nemlig helst være i balance, og det er netop denne balance, at antioxidanter fra te kan være med til at opretholde.

 

Fuld af vitaminer og styrker immunforsvaret


Uanset hvilken type te du vælger, vil din te indeholde en lang række vitaminer og andre gavnlige stoffer. Vi ved at te bl.a. indeholder E-vitamin, C-vitamin, zink og selen samt masse af flavonoider og fenoler, som spiller en vigtig rolle i bekæmpelse af infektioner og virusser.

 

På den måde har teen mange sundhedsfremmende egenskaber og er med til at styrke dit immunforsvar. Udover at være fuld af vitaminer og derfor virke styrkende på immunforsvaret er der også meget, der tyder på, at indtagelse af f.eks. grøn te under et vægttab kan have en gavnlig virkning, idet denne form for te menes at have en positiv indflydelse på kroppens insulinfølsomhed.

 

Hvor mange kopper te kan man drikke dagligt


Når det kommer til te og sundhed og hvor store mængder af den skønne drik du kan nyde i sundhedens tegn, handler det i høj grad om hvilken type af te du ønsker nyder.

 

Elsker du f.eks. urtete eller rød te kan du med god samvittighed drikke store mængder, da disse typer af te er koffeinfrie. Det er netop koffeinindholdet i nogle typer af te der gør, at du ikke ukritisk kan drikke den ene kop efter den anden.

 

Koffein har ud over en opkvikkende effekt også en lettere stressende effekt på din krop, og kan give uro og hovedpine. Du bør derfor veksle mellem de typer af te du holder af, og måske holde dig til urtete eller rød te sidst på dagen, for at undgå den søvnforstyrrende effekten fra koffeinet.

 

Den mentale sundhed


Men det er vigtigt at huske på, at sundhed ikke kun handler om vores fysiske sundhed, det handler i høj grad også om trivsel og velvære. Mange af os oplever perioder med træthed og mangel på overskud, hvor vi har svært at ved at håndtere dagligdagens udfordringer og stress.

 

Også i sådanne sammenhænge kan det være sundt at drikke te. En god og beroligende kop urtete inden sengetid kan hjælpe dig til at sove bedre, ligesom en velduftende kop varm kamille te kan virke afslappende, give ro i kroppen og bedre fordøjelsen, alt sammen noget der er med til at skabe ro i en stresset krop.

 

Endelig må man ikke glemme teens evne til at skabe hygge og en afslappet stemning, 'man snakker så godt sammen over en kop te'. Og samtale og nærvær med andre er af stor betydning for vores trivsel og mentale sundhed.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar