9 kaffedrikke du nok ikke kender

Oprettet d.

9 kaffedrikke du nok ikke kender

Når man læser et menukort på en kaffebar, kan det være svært at finde ud af, hvad hulen man egentlig bestiller. I hvert fald hvis man ikke tilfældigvis har haft italiensk på højniveau i gymnasiet. 

De flest kender de almindelige navne som café latte, cappuccino, americano osv. Men hvis du gerne vil prøve noget nyt, eller for alvor imponerende dine venner eller din date, får du her en liste over ni kaffedrikke, som ikke er særligt kendte - men som i den grad giver store øjne hos de tilhørende! 

Bemærk i øvrigt, at jeg både angiver selve opskriften, men også hvilken type glas/kop, drikken traditionelt skal serveres i. Dette punkt kan du selvfølgelig springe over, hvis du skal lave kaffen hjemme hos dig selv. 

Cortado 

●  30 ml espresso 

●  30 ml varm mælk (gerne mindst 70 °C) 

Dette er en af mine personlige favoritter. Jeg elsker espresso, men nogle gang kan man godt have lyst til en mere afrundet og blid smag i stedet for den intense, mørke oplevelse, man får med ren espresso.
Ved at hælde ca. samme mængde varm mælk i, som der er espresso, giver du drikken en rundere smag, men du bibeholder smagen af espresso. 

Mælken skal dampes, som om den skulle bruges til en latte. Det betyder, der er et lag af mælkeskum på toppen, når du har hældt drikken op. 

Serveres i et 90 ml glas placeret på en serviet på en underkop. 

Flat White 

●  60 ml espresso (dobbelt) 

●  120 ml dampet mælk (gerne omkring 60 °C) 

Denne mere “kaffesmagende” cappuccino stammer fra 80’ernes Australien. Den er siden blevet meget populær over hele verden, og man forstår hvorfor!
Blandingsforholdet mellem espresso og mælk er en del kaffe og to dele mælk, men modsat en cappuccino er det ikke meningen, der skal være særligt meget mælkeskum på en Flat White. Derfor kommer mælken for alvor til sin ret, fordi det øverste lag ikke er fyldt med luftbobler. 

Serveres i en cappuccinokop på 200 ml, som regel uden hank. Det er også derfor, mælken ikke skal være lige så varm som i en cappuccino, da der ellers går for lang tid, før man kan holde på koppen. 

Dead Eye 

●  90 ml espresso (tredobbelt) 

●  120 ml stempel- eller filterkaffe

Skal du være oppe hele natten? Har du stort set ikke sovet pga. opgaveskrivning? Eller er du bare koffein-junkie? Uanset dit svar er Dead Eye lige noget for dig!
Den tredobbelte espresso giver vilde mængder koffein, men når du topper drikken af med filter- eller stempelkaffe, bliver smagen ikke lige så intens som ved en normal espresso. 

Bemærk, at der også findes både Red Eye og Black Eye, som laves med hhv. et og to espressoshots, samt Lazy Eye, som er to espressoshots med koffeinfri filter- eller stempelkaffe til at fylde efter med. 

Serveres i en cappuccinokop på 200 ml. 

Espressino 

●  30 ml espresso 

●  30 ml dampet mælk (gerne omkring 70 °C) 

●  Kakaopulver 

En espressino minder meget om en cortado, som du kan se på opskriften. Det ekstra lille pift i form af et drys kakao oven på den dampede mælk giver imidlertid en lækker sødme til den kraftige kaffesmag, så du også får tilfredsstillet din søde tand.
Hvis du virkelig vil forkæle dig selv/din date, eller bare sørge for et kick-ass instagrambillede, kan du anskaffe dig en kakaodrysser med mønster. På den måde kan du fx lave et fint lille hjerte, en smiley eller noget helt tredje for at fuldende den varme drik. 

Serveres i en lille kop/et lille glas på omkring 90 ml, gerne med hank. 

Macchiato 

●  30 ml espresso 

●  En anelse mælkeskum 

Jeg ved, hvad du tænker: Macchiato kender alle da! Nej, ikke som den faktisk SKAL laves. Du har uden tvivl hørt om en latté macchiato, men den er altså milevidt fra den originale macchiato, som du kan se på opskriften her.
Det vigtigste ved en god, klassisk macchiato er kun at bruge mælkeskum. Brug en teske til at lægge mælkeskummen oven på espressoen, og gør det nænsomt, så luftboblerne i skummen bevares. 

Serveres i en lille kop/et lille glas på omkring 90 ml, gerne med hank. 

Mocha 

●  60 ml espresso (dobbeltshot) 

●  120 ml varm chokolade/kakao 

●  Flødeskum 

Du har nok hørt om en god kop mocha, men hvad indeholder den egentlig? Det skal jeg da lige hilse og sige, at der er mange, der ikke ved!
Flødeskummen er nemlig en vigtig del af mochaen, og den udelader mange at bruge. Men det kan jeg virkelig ikke anbefale, da flødeskummen langsomt smelter i den varme chokolade og giver en helt utrolig, cremet konsistens. 

Du kan selvfølgelig også nøjes med bare at blande espressien og den varme chokolade, men uden flødeskum er det altså ikke en mocha! 

Serveres i en stor cappuccinokop på omkring 250 ml. 

Espresso Romano 

● 30 ml espresso ● Citronskive 

Nu kommer vi over i det mere specielle. En espresso romano er faktisk ikke andet end en espresso med en citronskive i glasset. Lyder det mærkeligt? Lad mig forklare, hvorfor du bør prøve den.
En espressos smag er en kompleks sammensætning af forskellige nuancer. Der skal være fylde, og der skal være syrlighed, bare for at nævne to. Ved at tilføje en citronskive til din espresso, øger du syrligheden i espressoen, og det giver en utroligt lækker smagsoplevelse - særligt ved kaffer, som normalt ikke er særligt syrlige (typisk bønner fra Sydamerika). 

Jeg vil ikke anbefale at bruge afrikanske bønner, da disse generelt har temmelig høj syrlighed og dæmpet fylde. 

Serveres i en lille kop/et lille glas på omkring 90 ml, gerne med hank. 

Café affogato 

●  30 ml espresso 

●  En skefuld flødeis 

Kært barn har mange navne, og du har uden tvivl set denne lækre dessert på restauranter før. På spisesteder serveres den ofte i en skål, som man typisk vil spise is fra, men faktisk skal den serveres i en cappucinokop og drikkes - ikke spises med ske.
Prøv med forskellige slags is for at finde din favorit. Chokolade og vanilje er klassikere, men hvad med at eksperimentere med lakrids eller pistacie? Jeg siger ikke, det er noget for dig, men det skader jo ikke at prøve! 

Serveres i lille cappucinokop på omkring 150 ml. 

Mazagran 

●  5 g brun farin 

●  90 ml stempelkaffe 

●  45 ml citronsaft 

●  Isterninger efter smag og behag 

Det her er nok den, der er størst chance for, du ikke kender - og det er en skam! Det er nemlig et utroligt lækkert alternativ til en frappé eller klassisk iskaffe på en varm sommerdag. Husk, at du skal hælde farinen i glasset først og opløse den i den varme kaffe. Hvis du ikke gør det, kan det blive svært at opløse farinen helt, og det kan ødelægge oplevelsen.
Du kan selvfølgelig også bruge filterkaffe i stedet for kaffe fra stempelkande, men jeg vil klart anbefale dig at bruge det, der står i opskriften. Stempelkande har nemlig en meget mere komplet og afbalanceret smag en filterkaffe generelt, og kombineret med citronsaften er det vigtigt, at du har godt med fylde i kaffen. 

Serveres i et Irish Coffee-glas på omkring 250 ml, gerne med fod og hank.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar